Občania budú môcť 4. júna darovať krv priamo na námestí

02.06.2008 Prešov

Prešov 2. júna (TASR) - Územný spolok Slovenského Červeného kríža Prešov – Sabinov (ÚzS SČK) pripravuje na stredu 4. júna v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) a OZ Resuscitácia hromadný odber krvi ...
\"V zdravotníckom stane na prešovskej pešej zóne budú umiestnené štyri lôžka vybavené kompletnými odberovými súpravami. Všetky úkony súvisiace s vyšetrením a odberom krvi uskutočnia pracovníci Národnej transfúznej služby priamo v centre mesta, \" uviedla dnes pre TASR riaditeľka ÚzS SČK v Prešove Mária Karaffová.
V rámci podujatia sa uskutočnia aj praktické ukážky resuscitácie, ktoré budú realizovať lekári FN J. A. Reimana v Prešove, ale i zdravotníci z rýchlej záchrannej služby Falck. Odbery sa budú uskutočňovať až do 18. hodiny. Hromadný odber krvi v centre Prešova organizujú už tretíkrát a každoročne počas neho daruje krv priamo na námestí viac ako 150 občanov, z čoho býva približne polovica prvodarcov. V tomto roku sa akcia uskutočňuje v rámci podujatia Dni mesta Prešov 2008.
V rámci toho istého podujatia sa v sobotu 7. júna bude konať aj Celoslovenské kolo súťaže družstiev prvej pomoci mládeže. V prešovskom finále sa stretnú päťčlenné družstvá 14 stredných škôl, ktoré si museli postup vybojovať najskôr v okresných a potom v krajských kolách. Súťaž bude prebiehať na 15 stanoviskách rozmiestnených v centre mesta a bude pozostávať z teoretických testov a praktických skúšok z oblasti poskytovania prvej pomoci, narábania so zdravotníckym materiálom a transportu ranených. Počas súťaže sa na niektorých stanoviskách uskutočnia ukážky činnosti záchrannej služby Falck, dobrovoľného hasičského zboru a Ozbrojených síl SR. Záštitu nad podujatím prebralo mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj.
V súvislosti so Svetovým dňom darcov krvi a Dňom záchrany života sa 16. júna v historickej sále Divadla Jonáša Záborského bude konať aj odovzdávanie ocenení za záchranu ľudského života. Počas slávnosti odovzdajú predstavitelia SČK občanom Prešovského a Sabinovského okresu tri diamantové, 29 zlatých, 50 strieborných a 89 bronzových Jánskeho plakiet.
 

Vyberte región